I. kerület, Bérc utca 16. (5300/6 hrsz.)

Az első, 40 fős gyermekotthon a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével 1944. október 5-én jött létre az I. kerületi Bérc utca 16-ban (Bérc utca 16. és Kocsány utca 5.) Haggenmacher Ottó (Sztehlo Gábor édesanyjának unokatestvére volt) villájában. 1938-ban épült egyemeletes családi háza. (jelenleg a Szaud-Arábiai Királyság Nagykövetsége működik benne)

A Bérc utcai villában a Haggenmacher család életét kockáztatva szavatolta a gyerekek életbemaradásának minden feltételét. Gondoskodtak ellátásukról és igyekeztek pótolni a szülők hiányát is. Ugyanakkor, ha lehetett a rokonokat is befogadták, hiszen a gyerekek többsége 8-9 éves volt. A villa egész hátsó traktusát, az alagsort és az első emeletet a 30-35 gyerek és 8-9 felnőtt rendelkezésére bocsájtották.

Haggenmacher Ottó a Világ Igaza elismerést posztumusz kapta meg 2003-ban.

A Gellérthegy tetején, a Citadellától nyugatra fekvő villa gyönyörű környezetben található. Jó Pásztor gyermekotthon néven a villát Muraközy Gyula Kálvin téri református lelkész avatta fel. A Jó Pásztor segítőgárdájából Fejér Györgyöt diakónusnak tették itt meg. Hajós Emil segített a gondozónők toborzásában, a Jó Pásztor ifjúságából három lelkes, ámde tapasztalatlan zsidó fiatalasszony vállalta a feladatot. Az „első fecskéket” (10-13 év közötti kislányokat) még taxin hozták ide a rokonok, ággyal, matraccal, kisebb-nagyobb csomagokkal. Az akkoriban még ritkás beépítésű utcában hatalmas kertek voltak, amely nem a „bezártság, hanem a szabadság élményét adta nekik.” Bár szűkösen, de minden élelmiszert be tudtak szerezni, a gyerekek nem éheztek, amihez a különböző adományok is hozzájárultak.

A Bérc utcai otthon avatásakor (október 5-én, három héttel a működése megkezdése után) még senki sem gondolta, hogy ezt annyi más otthon fogja követni. A „Jó Pásztor” gyermekotthon elnevezés később a többi menedékhelyre is kiterjedt, ezért a Nemzetközi Vöröskereszt B szekciójának munkáját „Jó Pásztor akciónak” nevezték el. A hivatalos pecsétükön is ez állt: „Jó Pásztor Gyermekotthonok Vezetősége a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt”.

1944 október utolsó és november első hetében naponta 2-3 otthont rendeztek be és nyitottak meg.

1944. december 24-re 445 fiú, 461 lány, 140 anya és 245 gondozónő – összesen 1291 fő talált (az időközben Budapest területén átadott házakban) menedékre.

Google Earth link

Képek

A nagyításhoz kattintson a képre!

Bercu16 Bercu16terv