II. kerület, Bogár utca 29/a. (12608/1.hrsz.)

A Rózsadomb fennsíkján szép, gondozott kertben álló, később a frontvonalba került II. kerületi Bogár utca 29/a (12608/1.hrsz.) vezetői Benes Lujza, svájci származású, gyakorlott otthonvezető és gyógypedagógus volt, akinek rokonai Budapesten éltek. Ő adta meg az egész otthonnak a formáját és rendjét, bevezette a gondozónőket a gyakorlati munkába, így a későbbi otthonvezetőt Stiasny Évát is. 45 gyereket gondoztak itt, 2-19 év közötti fiúkat. ( Stiasny Éva 2010-ben kiadott könyvében a Bogár utcai mentés történetéről részletesen beszámol: Háborúban békességben · Bartosné Stiasny Éva · Könyv. A villa ugyan nem volt nagy, de a gyerekek mellett 12 felnőttnek is otthont adott, a konyhában Teri nénivel, az egykori vendéglősnével. Három gondozónő: (a későbbi gyermekorvos) Endrődi Hedda és a két Beregi lány nagy tisztaságot tartott.

Az 1945 januári menekülésük a Lorántffy Zsuzsanna utca 20-ba, s három hetes együttélésük a pincében az ott lévőkkel hozta a Gaudiopolis (Örömváros) gondolatának születését. Gaudiopolis – Wikipédia

A tulajdonos (1933 és 1948 között Ágoston Manó és neje (Popper Lívia) és építtető egy győri textilmérnök (Szilassi Gábor Sándor) neje volt, Szilassi Sándorné (Benedek Erzsébet).

Rác András visszaemlékezése a Centropa Alapítványnál

Google Earth link

Képek

A nagyításhoz kattintson a képre!

Bogaru29a