I. kerület, Lovas út 32. (6708 hrsz.)

1944-ben a francia követség képviselője (francia és lengyel katonák bújkáltak korábban az elhagyatottnak látszó villában) lakott benne, röpke két hétig működött a menedékhely, aztán mikor itt veszélyessé vált a helyzet, (1944 karácsonyán a házat belövés érte, amiről Cserépfalvi Imre – akinek két gyereke és felesége rejtőzött ott – memoárjában beszámolt) a 70 gyereket és gondozónőket a Vár egyik – az Országos Levéltár négy emelet mélységébe épített – szőnyegek borította pincéjébe költöztették át. Vezetését Sztehlo Gábor Völgyesi Ferenc pszichiáter feleségére bízta, aki két gyermekével szökött oda. A Központi Levéltár és Nyomda befogadta a gyermekeket és gondozónőiket, valamint még élelmüket is át tudták vinni az új helyre.

Sztehlo Gábor irodája a Fillér utcában több épületben is működött, s ez a Várnegyed szempontjából azt jelentette, hogy a karácsonykor meginduló és február 13-ig tartó, több mint hét hetes ostrom idején alig tudta megközelíteni a vári gyermekotthonokat; visszaemlékezésében egyetlen esetről írt, amikor 1945. január 9-én meglátogatta a Levéltár pincéjét. A delegátus, Friedrich Born viszont a Sziklakórházban rendezte be az irodáját, ahonnan a pincerendszeren keresztül viszonylagos biztonságban fel lehetett jutni a vári lakónegyedbe.

Strauss Pál és neje (Schwarz Aranka) volt a tulajdonos, 1924-ben építtette a kastélyt, melynek alsó pincéjében vívóterem is volt. 1946-ban a sérült lakóházat helyreállították, a romos palotában lakásokat alakítottak ki, melyek egyikében özv. Strauss Pálné is lakott.

Google Earth link

Képek

A nagyításhoz kattintson a képre!

Lovasu32_1 Lovasu32_2